Total Pageviews

Friday, April 5, 2019

Athensi võistluse esimene päev


Võistluspäeva eel ja hommikul on teada, et ilm Athensis on märg ja pilves, aga laussadu enam ei lubata. Sooja tuleb maksimaalselt 20 kraadi. Seega pole ilmal väga viga.

100 meetri start peaks antama meie aja järgi kell 19.15. Teatavasti Ameerikas  alade vahel asjata ei venitata, mis tähendab, et kui start juba antakse, siis lastakse ühe hooga seni kuni esimese päeva 5 ala läbi saab.

Robi sõnul ei ole tal paar tundi enne võistluse algust veel sellist tunnet, et kohe, kohe hakkab 10-võistlust. Lubab lähenevat võistlust lihtsalt mõnuga võtta, läheneda kui heale trennile. Loodan koos temaga, et rada stardiks ära kuivab.  Ootan kella kukkumist.

Võistlustele on üles antud kaheksa meest ja neist, ime-ime, kolm Eestist. Kaks võistlevad kooli ehk UGA all ja üks Eesti lipu all. Johannes Erm ja Karel Tilga on mõistagi need, kellele veel võiks pöialt hoida, et poistel läheks hästi ja et nad tervete ja õnnelikena võiks vastu minna kogu välishooajale.

Mis alad need nüüd kavas olidki, tuletame kiirkorras meelde võhikutele, kel iga kümnevõistlus on nagu uus puuga pähe. Kohe, kohe on 100 meetri start, siis tuleb kaugust hüpata, kuuli tõugata, see järel lemmikala kõrgushüpe ja päev lõppegu 400 meetri jooksuga.
Robi seni parimas 10-võistluses oli esimese päeva seeria selline: 10.507.70/ 14.41/ 1.83/ 48.14
Ametlik isiklik kauguses on 7.68, sest võistlustel kirja läinud 7.70 ajal oli tagant tuul lubatust tugevam.

Sõber Meelis andis teada hetk enne võistlust, et tuuleolud on ideaalsed, ilm soojaga harjunutele veidi jahe, vaid 16-18 kraadi.

Veel üks asi, mis mind hämmastas, on Robi habe. Nii karvase lõuaga pole ma teda kunagi varem näinud. :D

100 Meetrit

Püha taevas, ütles ema, kui nägi Robi nö trenni aega 100 meetri järel, mis on isikliku kordamine e 10.50. Tuulekiiruseks mõõdeti samal ajal 1,6, nii et kõik nagu peab.

Johannes Erm  jooksis päeva teise aja 11.03 ja tema järel oli Tilga ajaga 11.09. Meie meeste vahele mahtus keegi Torney ajaga 10.96.

Robi enda kiire kommentaar 100 meetri järel: "Starter oli nii kiire pauguga, et vaevalt jõudsin puusa üles tõsta kui juba kõlas lask. Esimese hooga ilmus ekraanile aeg 10.48, mis tegi meele rõõmsaks, aga siis korrigeeriti 10.50 peale. See on nüüd juba kolmas kord sama aeg joosta."

Pere leiab, et aeg on hea ja pangu edasi. Soovitavalt seekord lõpuni välja.

Instagrammis hakake jälgima tracksci lehte ka. Mulle meeldib :).

KAUGUSHÜPE

Nagu öeldud, ameeriklased ei maga ja kaugusele minnakse edasi sama soojaga. Robi kauguse senistest tulemustest juba kirjutasin. Erm, mäletate, sai põhimõtteliselt oma eelmise aasta kauguse tulemusega 7.98 isegi suvisele EMile peale, kuhu ta ei läinud. Aga tulemus ise annab aimu, kui kaugele mees pakust võib lennata. Tilga, kes teeb üle pika aja esimest võistlust, osa alasid vale käega, kuulsin, aga vähemalt proovib, on kaugust hüpanud parimatel päevadel 7.33.  Tegemist on hooaja avavõistluse e nö soojendusega, seega rekordeid ei oota, aga augud, kuhu mehed võiks maanduda, on nüüd umbes täpselt teada. Hakkame ootama.

Ei tulnudki kaua oodata. Johannese esimene katse maandus metsa. Usun, et nii võib tema tulemuse 6.88 kohta öelda küll. Teine katse juba parem - 7.17. Kolmas katse oli juba täitsa tore - 7.42.

Robi sai avakatselt kirja 7.57. Mu meelest pole paha, aga tean, et ta ise on ammu valmis enamaks. Teiselt katselt enamat ei tulnud, tuli hoopis vähemat e 7.47. Robi astus kolmanda katse üle, seega läheb siit edasi esimesel katsel hüpatud tulemusega. Meelise hinnangul (vaatleja kohapeal) oli viimane katse pikka, aga 4 -5 cm üle. Kahjuks need ülehüpatud ei loe. vahest vaid lastelaste õhtujuttudes.

Karel Tilga avaakatse pikkuseks mõõdeti 7.17. Karel demonstreeris täpsushüpet, mis tähendab maandumist samasse auku. Kaks korda järjest. Kolmanda katsega jääb mees ise küllap enam rahule, sest sellest sai 7.27 meetrine tulemus.

Robi kommentaar kauguse järel: "Krt. Tuuled olid ideaalsed kuni kauguse alguseni, siis keeras ära ja kaugus läks tuksi kõigil."

No mis sa teed! Kahe ala järel, mis on tõesti ainult kaks ala ega midagi enamat, on seis meie omade jaoks selline:

Robil on punkte 1927
Ermil 1769
Torney püsib meie meeste vahel 1732 punktiga
Tilgal punkte 1719

Kui seal suuri arenguid kolme aasta taguse ajaga võrreldes toimunud ei ole, siis lähevad mehed nüüd kuuri taha kuuli tõukama.

3. KUULITÕUGE

Robi edenes sisehooajal iseäranis usinalt edasi just kuulitõukes, nihutades oma isikliku rekordi 14.82 peale.
Karel Tilga jaoks pole see midagi tähelepanuväärset, sest tema isiklik tippmark kuulis on 15.32. Juss on seni suutnud kuuli lükata endast 14,02 meetri kaugusele. Mis juhtub täna?

Karel lasi esimesena kuuli lendu. Issand, ma ei tea, kas ta on tavapäraselt pahema või vasemakäeline, aga seekord tõukas küll pahemaga, mis tahes ta siis päriselt on, sest esimese katse pikkuseks oli 12.42. Rohkem Karel oma kätt ei piina, seega nii jääb.

Johannes lennutas kuuli 12.93 esimesel, teisel katsel juba 13.50 ja kolmas katse 13.85!!

Robi esimene katse oli 14.36. Teine katse lendas metsa või siis lendas ise kuulile järele ja kolmas katse tubli 14.60. Igati korralik tulemus.

Kiire kommentaar:  "Kuul läks küll tuksi, aga hoog oli tegelikult ulme suur. Proovikas lendas 15.15. Läksin selle pealt liialt panema ja rikkusin ära. Iseenesest kõik hea, võistelda mõnus. Juba näitab päikest ka väheke. Paneme edasi!"

Seitse meest on rivvi jäänud ja enne oodatud kõrgushüpet on hetkel tulemus selline:

Robi kaotab oma isikliku rekordi graafikule praegu 21 silmaga. See pole tähtis hetkel mu arvates, aga seda kirjutades paistan ehk justkui rohkem asjatundja ;). Noh, on nagu on. Jään ootama üllatusi kõrgushüppest. Üllatused olgu head!
Kõrgus algab Eesti aja järgi umbes 21. 50 või nii.

4. KÕRGUS

Kõrgushüpe, mu arm algab Robi jaoks tagasihoidlikult. Algkõrguseks valib rahva rõõmuks 1.79, mille ületab esimesel katsel. Nii ka järgmise kõrguse 1.82 ja ka sellest järgmise e 1.85.
Niiii! Kas nüüd ei saagi pidama?? 1.88 samuti üle. Tulemused näitavad, et teisel katsel, aga see on ü-le! Järgmine kõrgus oleks Robi jaoks isiklik sel alal, aga seda täna ei tule.

Johannes valis algkõrguseks 1.82, mille ületas esimese hooga, järgmise jättis Juss vahele, 1.88 jälle üle. 1.91 alistub Jussile teisel katsel. 1.94 saab ta kätte kolmandal katsel ja nii seekord ka jääb.

Karel Tilga liitub hüppajatega alles 1.91 peal ja ületab selle avakatsel nagu niuhti! Järgmise kõrguse jätab vahele, et proovida kohe, mis juhtub 1.97 peal. Üle! 2.00 ka üle. Küll alles kolmandal katsel, aga kes sellest pärast hoolib.

Igatahes on Robil nüüd punkte koos 3388 ja seda on juba 22 võrra enam kui oli rekordiseerias, mis lõppes punktisummaga 8137.
Ja vaadake nüüd, mis nurga mehed seda võistlust seal juhivad... :D

23.10 Eesti aja järgi on oodata 400 meetri starti. See jooks tõotab tulla huvitav kas või juba selle pärast, et Juss ja Robi on siin üsna võrdsed, mõlema isiklik algab 47-ga. Tilga on samuti jooksnud alla 50, nii et vaatame, mis mehed täna endast välja pigistavad. Robi poolt ühes trennis joostud 300 meetri aeg oli küll pehmelt öeldes hämmastav.

5.  400 MEETRIT

Tehtud! 400 meetri aeg Robil 48.31
Erm jooksis aja 49.01
Tilga läbis ringi 50.21-ga

Robi kommentaar: "Alustasin 400 meetrit lõdvalt, proovisin midagi uut, aga läksin liiga sörkima."
Mis iganes see sörkimine tähendab, on mul hea meel selle üle, et kõik jäi terveks.

Punktitabel esimese päeva lõpuks jäi selline:

Robi on isikliku rekordi graafikuga plussis 14 silmaga. Mitte, et see liiga palju tähendaks, pean end jälle kordama. Lihtsalt nii on ja muud ma ei oska praegu lisada :). Homme jälle.

Küsisin Robilt pärast võistlust tavalise spordireporteri küsimuse, et kuidas tunne on?

"Täitsa tavaline tunne on," sain vastuseks. "Mingit pinget pole, läheb nagu läheb. See on mõnus võistlus, kulgeb kiirelt, vastutust kellegi ees peale enese ei ole. Kuskile reisima ei pea. Tund enne võistlust jalutad staadionile, neli tundi ja päev õhtul. Lihtsalt hea kulgeda.
Kui aladest rääkida, siis ainuke nõme koht oli kauguses, sest vahetult enne kauguse võistluse algust hakkas tuul keerutama ja kergelt vihma tibama. Sinna nahka läks kõigi kaugus täna, Jussi esimene katse oli ilmekam näide ära keeranud ilma mõjust."
Kui kauguse ja kuuli proovikad läksid hästi, siis kõrguses oli vastupidi, proovikad läksid kõik metsa, ütles Robi, aga arvas, et 1.88 oli nende võistluste kohta täitsa ok. "1.91 oli ka tegelikult sama hästi kui käes, aga ma ju ei läinud maksimumi peale, läksin nautima. Plaanisin teha kerge päeva, mõtlesin piirduda mitmel alal ühe katsega, aga ei saanud, sest tegin esimese katse ära ja tundsin, et sees on veel ja proovisin uuesti. 400 meetriga ei jäänud rahule, tahtsin ise proovida midagi uut, aga tegin valearvestuse. Läks seekord nii."




2 comments:

  1. Sain aru, et kuna Tilga käis pärast eelmise hooaja lõppu õlaoperatsioonil, siis sel aastal ta ühtki tõsist kümnevõistlust teha ei kavatse ning keskendub jooksu- ja hüppealadele. Kuul oli ilmselt küll nõrgema käega tõugatud

    ReplyDelete
  2. Jah, ta teebki seekord kaasa kasutades varukätt :)

    ReplyDelete