Total Pageviews

Sunday, February 3, 2019

Mitmevõistlus jätkub Lasnamäel

Kohal! Kõik, kes peavad, saavad ja soovivad on Lasnamäel kohal.
Panin hommikul Robi pesust tulnud särgile numbri tagasi külge, et ta võrdselt kõigi teistega saaks täna parima tulemuse nimel jätkata.

Robi on kolmas start. Enne võistlust käskis ta mul magneesiumi Selverist osta. Püüdsin anda endast parima, aga poes olles selgus, et kas oli kehv instruktaaž või oli kehv pood, igatahes tulin tühjade kätega halli tagasi.

Arvuti peos ootan starti ja loodan, et ta ei tõmba kohe krampi.

5. ala 60 MEETRI TÕKKEJOOKS
Saluri, Õiglane, Rosenberg, Hausenberg kõik ühes stardis.
Robi jooksis ilusasti, teiste jaoks siin kohapeal silmi ei jagunudki.

Õiglase aeg 8.13, mis on tema uus isiklik ja eestlastest parim sel distantsil.
Robi jooksis ajaga 8.26, mis on tema uus isilik. Päris mitu plussi tuli siit jälle isiklikule punktisummale juurde

1. Eitel 4327
2. Õiglane 4316 + 148 isilikule
3. Saluri 4303 + 58 isiklikule
4. Rosenberg 4242
5. Lillemets 4106
6. Nowak 4101

Kaks ala veel, et saaks selgeks, kes lööb keda või mis veel tähtsam, kes lunastab pääsu märtsi alguses toimuvatele Euroopa kergejõustiku jõuproovile. Robi ütles, et ühe ala norm on tal juba kotis. Mõistagi on see 60 meetrit ja ta ise ütles, et mõistagi ta 60 meetri pärast Ameerikast Euroopasse lendama ei hakka. Mis muud, kui edasi pingutada.

Tegelikult on see imelik, sest ise nad, st mitmevõistlejad, räägivad, et mitmevõistlus on mõttetu ala tegelemise mõttes, kuna selle ala pealt saadavate tuludega kulusid tagasi ei saa. Aga üksi 60 meetri pärast ka lennata siia ja sinna ei viitsiks. Hästi, asi pole ainult lendamises, asi on ka selles, et kui ta oma 60 meetri ajaga mitmevõistlejate seas on kõva vend, siis päris jooksjate seas oleks ankrumees.
Ja muidugi olen ma veidi mures tema lennule juba kulunud ja kõikide eesseisvate kulude pärast, millele hetkel katet ei ole ei tal ega mul. Robi ise ütles, et täna ta rahale ei mõtle, küll kunagi või kuidagi saab võlad tasa. Mind pani ta küll mõtlema, kui soovisin, et ta oma töötu ema auto bensiinipaagi enne auto tagasi andmist ära täidaks ja ta ütles, et kui auhinna raha saab, siis teeb seda, kui ei saa, siis käib see talle üle jõu. Nüüd loodan tublile tulemusele veel teiselgi põhjusel - saaksin täispaagiga alustada uut nädalat :).

See oli nüüd üks vahemõtisklus. Hetk, millesse me kinni ei jää. Me saame hakkama. Alati oleme saanud. Ärge küsige kuidas, sest ma ei oska vastata. Lihtsalt elu on näidanud, et probleemid lahenevad moel või teisel.

Loodan, et teivashüppega tehakse varsti algust ja et kõigil läheb kõik hästi. Et põnev võistluspäev kulgeks õiglaselt lõpuni välja.

6. ala TEIVASHÜPE
Mehed hüppavad juba kõva tund aega, aga põnevamad pole veel alustanudki. Latile pandi praegu kõrgus 4.39.
Robi on valinud algkõrguseks 4.69. Õiglase algkõrgus läks kõrvust mööda, aga ju ma sellest siin kohapeal olles lõpuks aru saan.
Väikest närvikõdi on seni pakkunud noor Nazarov, kes algkõrgusest 4.09 sai jagu kolmandal katsel. Edasi on tal läinud väga hästi, üks kõrgus alistub teise järel. 4.49 lendas just kaunilt esimesel katsel ja nii täna jääb.
Juuso Hassi jaoks jäi täna laeks kõrgus 4.29.
Rosenberg alustab kõrguselt 4.59, Hausenbergi võistlus lõppes 60 meetri tõkete stardi järel. Aega ta sealt enam kirja ei saanud.

Aktiivne ala jälgimine alaku nüüd!
4.59 - esimesed katsed oli nulli ring. Rosenberg võttis oma 2. katsel. See on algkõrguseks ka sakslasele Eitelile, ületab teisel katsel. Lillemets ületab kolmandal. Kregers ei saa sellest jagu, lahkub 4.49-ga.
4.69 Robi alustas lennukalt, algkõrgus kotis. Lillemets läheb siit samuti edasi, aga sakslane Nowak seekord oma algkõrgusest jagu ei saanudki, nii et tema on sel alal nulli mees.
4.79 - Rosenberg alustab seda hüppevooru kauni stiilinäitega - üle.
Mängu siseneb Õiglane. "Assa põrgut!", väljus mu suust, sest Janek, kes kerkis küll kõrgele maandus raskelt lati peale. Oli valus vaadata. Loodetavasti saab jätkata, kuigi raskelt astus ka ära. Teine katse algkõrgusel sama nukker. Kolmas katse! Oi kui pinev olukord, aga sai jagu. Väga ilus katse.
Robi esimene katse sel kõrgusel samuti ebaõnnestus, teine ka. Kolmas kord - ja ajab jälle maha. S...t!
Eitel üle, kuigi latt värises tugevalt, aga jäi püsima, Lillemets ka üle, tema jaoks tähendas see tubli isikliku parandust.
4.89 - latil. Robi võib asjad pakkida, jätkavad neli meest: Eitel, Rosenberg, Lillemets ja Õiglane. Viimane neist jätab selle kõrguse vahele. Rosenberg saab kohe jagu. Eitel ja Lillemets lähevad kolmandale katsele. Ei vedanud kummalgi. Jätkavad Rosenberg ja Õiglane.
4.99 - Rosenbergil jäi avakatsel veidi puudu, samuti teisel ja kolmandal. Õiglane maandus jälle täiega latile. Valus vaadata. Teine katse õnneks üle. Alavõit olemas, kas jätkab. Alavõidu pärast ju siin ometi ei võistelda. Eesmärk on EMi norm, aga seegi vist juba olemas. Parem on alati parem.
5.19 - Janek ei lähe lihtsalt üritama, vaid püüab täispanka ehk võimalusel ka isilikku uuendada, mis tähendab, et lasi latile asetada kõrguseks 5.19. Esimesel katsel selle võtmine ei õnnestu. Teine oli rohkem katse moodi, aga sadas ikka alla koos latiga. Rahvas elab kaasa nagu üks mees. Need on mõnusad hetked. Sellepärast tasub kohale tulla. Ja ta saab üle!! Uhke tunne!! Kui Janeki ema esimeste katsetega 30000 närvirakku kaotas, siis nüüd sai ta need kuhjaga tagasi :).

Robi jaoks kujunes teibast nende võistluste esimene tagasilöök. Loodan, et tunniga suudab löögist taastuda ja 1000 meetrit ikkagi maksimumiga joosta.

Uhh, nägin juba naeratavat poega. Kergem hakkas. Treener Meelise sõnul jäi teivas lisandunud kaalu arvestades pehmeks. Küllap kuulen varsti ka mehe enda kommentaari.
Robi kinnitas Meelise sõnu, lisades, et plaanis tõesti teivast vahetada, aga jäi hiljaks. Oleks pidanud teise teiba võtma juba 4.79 kõrgust püüdma minnes või vähemalt esimesel hetkel kui aru sai, et kasutatav ei pruugi aidata. Nüüd teab.

Pärast emotsionaalset teivashüpet on punktiseis järgmine:
1. Janek Õiglane - 5285 punkti
2. Manuel Eitel - 5173 punkti
3.-4. Kristjan Rosenberg 5119 punkti
3.-4. Karl Robert Saluri 5119 punkti
5. Risto Lillemets 4952 punkti

Enne 1000 meetrit on põhjust hiilida viimase ala meeste isiklikke. Janekiga enam keegi väga ei võistle, st mees on oma võidu ja korraliku punktisumma juba ära vormistanud. Tema senine isiklik 1000 meetris algab numbritega 2.44.
Rosenbergi isiklik 2.42, Robi sama distantsi rekord 2.36 ja midagi peale.
Tõenäoliselt tuleb suurem rabelemine Krisjani ja Robi vahel, sest Eitel pole seni 1000 meetri jooksuajaga eriti hiilanud.

1000 MEETRIT
Mehed hakkavad koonduma stardijoone äärde. Käed värisevad, süda taob. Ohh, püha taevas, nad mõistavad seal joone taga veel nalja teha. Kui Robi saab kokku üle 6017 punkti, siis on järgmine liigutus piletite ostmine Glasgowsse. Läksid.
Pärast esimest ringi hakkab Robi vedama jooksu. Hull jooks, kas jaksab sedasi lõpuni välja?  Janek püüab vahet mitte pikemaks lasta. Hullu jooksu teevad, tundub kõrvalt. Viimane ring. Alavõit tuli Robile, aga mis aeg.
Robi jooksu aeg 2.43,85  andis punkte 5950
Janek Õiglane 2.46,73  ja punkte 6085
Rosenberg 2.48,96 , mille eest tuli täna punkte 5895
Manuel Eitel kogus täna kolmanda punktisumma e 5905

Robi vedas jooksu, võitis ja kadus. St läks halli jalutama, sel ajal kui teised rajale maha langesid nagu äsja lõigatud hein. Tundub, et jooks ei vastanud Robi ootustele, aga see on ainult minu tunne. Loodetud punkte ei tulnud, aga olgu öeldud, et Glasgow plaani me maha veel ei mata.

Jooks ei vastanud jooksja ootustele jah, kuulsin allika käest, sest valitud tempo oli hea aja saamiseks kohe alguses liiga aeglane.
Robi sõnul oli probleem tema jaoks selles, et ei saanud stardist minema ja jäi teiste vahele kinni. Kui minema sai, olid väärtuslikud sekundid juba kadunud.
Vaatasime öösel telekast üle ja veendusin, et tal oli õigus - jooksu alguses oleks jooksjad nagu sõlme läinud. Nii oli, sõlmed arutati lahti ja hetked kirjutatud ajalooks.

Mida veel öelda. Vahest seda, et teise koha eest sai auhinnaraha ka. Bensiini jaoks sellest ei jagu, aga lennupiletid saab tasa ja asi seegi. Kui kedagi huvitab täpsemalt teise koha summa, siis usun, et see pole midagi, mida ranges saladuses tuleks hoida. Seekord anti 800 euri.

Homme varahommikul lendab tagasi Ameerikasse, jätkab trenni ja magistriõpingutega ülikoolis.
Kui kallistamisest abi oleks, siis kallistaks kõiki, kes tunnevad end õnnetult ja mõnda õnnelikku ka.

6 comments:

  1. Väga hea, et oma pojale niimoodi kaasa elate. Siiski häirib, et iga postituse alatoon on pidev raha kerjamine. Kui 25 aastasel täiskasvanud ülikooli lõpetanud mehel ei ole piisavalt vahendeid või ideid, kuidas oma hobisid rahastada, siis pigem tuleks peeglisse vaadata, mitte meedia vahendusel halada. Sotsiaalmeedias "Robi" elustiili jälgides ei paista küll rahaprobleem kuskilt välja, mistõttu kirjutatud üllitised paistavad eriti kahepalgelised.

    ReplyDelete
  2. Jah, ma olen nõus, et teile võib see tunduda rahakerjamisena, aga oma blogis, võin kirjutada ka sellest, mis südamel. Minu südamel on hetkel raha. Teie ärge seda oma mureks võtke, aga selgitan. Praegu muudab olukorra keerulisemaks just nimelt tõsiasi, et ülikool ei ole läbi ja magistri astmes tuleb paljud kulud enesel kanda. Kui jääd vajalike arvete tasumisega hiljaks, siis otsi teine tee. Emana olen seni olnud rõõmus, et spordi tegemise kõrvalt on olnud ja on jätkuvalt võimalik ka haridus omandada. Bakalaureuse tasemel tasus kõige eest ülikool. Ameerikas tööle minna ülikooli kõrvalt kahjuks pole võimalik. Stipendiumi saamiseks peab tegema nö ühiskondlikku tööd, aga tervisekindlustus ja muule tuhandele kulule tuleb kate ise leida. Kui sa ei tööta ja sul on loota vaid ema abile, kes pole suutnud nelja lapse inimeseks kasvatamise kõrval midagi koguda, siis tuleb õppida ka käppa imema.
    Blogi pidamise üheks sooviks oli teada anda, mis spordiga päriselt kaasneb. Teiste eest ei kõnela, aga mitmevõistluse puhul on selleks olnud ja on jätkuvalt raha. Ala enesega ennast ülal ei pea.
    Mind näiteks on läbi elu häirinud kommentaarid, kus sportlasi süüdistatakse ebaõnnestumise korral maksumaksja raha raiskamises. Maksumaksja võib üsna rahul olla, sest üldjuhul teevad sportlased trenni ja võistlevad ikka enese ja oma perede toel. Praegu on keerulisem periood, aga küll see muutub. Edu lugejatele ja arvajatele. Küsimusste korral ikka küsige. Vastuste olemasolul vastan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täiesti mõistan raha probleemi, kuid see on igal spordialal nii. Minu kui lugeja jaoks jääb lihtsalt arusaamatuks ühe mündi kaks külge. Ühelt poolt tuuakse blogis välja, et mehel ei ole raha, et korraliku lõunat süüa ja kütust osta - teistpidi on mujal sotsiaalmeedias näha reisid Las Vegasesse, Bahamale, kallid hobid vanade autode ja mootorrataste näol. Samuti on pere USA-s külas ning viimastel tiitlivõistlustel kaasa elamas käinud, mis iseenesest ei ole ka kõige odavam hobi. Proovi siis aru saada mis see tõde on...

      Delete
    2. Vanad autod on venna hobi, Robil pole ei uut ega vana autot. Osa piltidele sattunud vanadest autodest on automuuesumist, kus muide saab poseerida täiesti tasuta. Kõige ägedamate tsiklite omanikud on ka kahjuks teised :(. Tõsi, suur vend on toetanud väikest, aga kuna tal oma pere, siis on hetkel fookus mujal.
      Ameerikas olles, muide, on reisimine, eriti kui seda teha kellegagi kahasse, suhteliselt soodne. Pildid on väga ilusad.
      Mootorrattaid on ta tõesti ostnud ja müünud, sest ilma rattaid omamata Ameerikas liikuda pole võimalik. On oma stipendiumi kõrvalt kokku hoidnud ja ostnud.
      Ja tõesti on olnud emal avanenud võimalus üks kord ka ise Ameerikas ära käia. Kui olete tähele pannud, siis õigel ajal, kampaaniaid jälgides on võimalik üsna soodsalt lennata. Üks kord viie aasta jooksul pojal külas käia pole vist just teab mis laristamine. Oleks võimalik, käiks igal aastal. Muide, võin jagada säästureisi nippe ;).
      Mõnikord, nagu meist iga elus, on paremad, mõnikord mitte nii head ajad. Iseenesest saame me kõik oma igapäevaeluga hakkama. Näe, üks lastest tegi isegi toredad pulmad. Aga me ei pea ometi terve elu toetama ühte pereliiget selleks, et ta saaks võistlustel käia Eestit esindamas või tuleks siia kohalikku konkurentsi huvi ja elevust pakkuma. Mulle tundub küll, et tänu Robi väga isiklikule otsusele sõita Eestisse võistlema, sai võistlus tervikuna oluliselt põnevam ja seda mitte ainult oma pere jaoks.
      Pered, kõikide sportlaste lähedased annavad maksimumi, et tõsiselt tippu pürgivad oma unistused realiseerida saaks, selles ei ole küsimus.
      Samas, ühelt poolt loeme meediast, et meil on nii vähe oma ala tippe, aga teiselt mõtlen, et jumal tänatud, sest raha pole olemasolevategi üleval pidamiseks. Ainult kaerapudru peal nad kahjuks tulemusi ei tee, kuigi kaerapuder on väga oluline.
      Kui tõde taga ajada, siis peale Olümpiakomitee stipendiumi polegi Robi sporditegemiseks kuskilt tuge saanud. Seega saab ka nii. Paljudel pole sedagi.
      Mulle teeb kõige enam rõõmu, et näidatud füüsiline vorm oli hea ja et tal on isu end edasi testida. Mis tähendab, et teeb ja saab teha, seda mis meeldib.
      Uhh, see kõlas nüüd nagu vabandus. Jumal tänatud, et on sekka säravaimaid päevi, muidu ei jaksaks kuidagi :D. Reisige ja rõõmustage!

      Delete
  3. Nii põnev lugemine ja just meeldib see ausus ja avatud kaardid.

    Eilse päeva põhjal oli lootus suur, et 6000 punkti tuleb ära, aga küll see EM pilet lunastatud saab.

    Postitus lõppes nii põnevalt, et tahaks kuulda Robi mõtteid ka võistluse kohta.

    ReplyDelete
  4. Aitäh, Kaisa! Tänane õhtu ei ole emotsionaalselt just kergeim. Robi eesmärgi täitumine, milleks oli pääsu lunastamine EMile on õhkõrn. Ise ta peaaegu ei looda. Mina loodan veel, viimase hetkeni. Enne võistlust polnud ju vormist aimugi. See, et täna kaks ala lõpus metsa läksid, ei tähenda kehva vormi. Lihtsalt kehvad otsused ja ebaõnn. Neid enam ei muuda, nendega tuleb edasi minna.
    Vahel on tunne, et olen ikka veel oma lapsega nabanööri pidi seotud, sest tema emotsioonist saab koheselt ka minu emotsioon. Ei ole hea tunne. Eriti nukker on, et hommikul istub ta jälle lennukisse ja jumal teab, kus või kunas uuesti näeme. Kommentaari 1000 meetri jooksule lisan postituse juurde.
    Kõike head.

    ReplyDelete