Total Pageviews

Tuesday, June 5, 2018

Tulekul: Robi viimane ja Jussi esimene NCAA

Juss, treener Petros ja Robi valmis NCAA-ks
Homme, 6. juuni õhtul, Eesti aja järgi 22.30 hakkab jälle pihta NCAA e Ameerika üliõpilastest kergejõustiklaste tähtsaim jõuproov. Kui sisehooaja võistlusi ei arvesta, siis vaatasin, et Robi Ameerikas oldud aja sisse mahub NCAA nüüdsega kokku juba viiendat korda. Osalenud on ta varasemalt kolmel korral, üks kord jäi vigastuse tõttu vahele, aga ega need osaletud kolm korda ka just säravaimatena ajalukku pole jäänud. Vaatasin korraks ajalukku tagasi.
___________________________________________________________
 
2014 NCAA – esindas New Orleansi, oma esimest ülikooli Ameerikas. Osales vaid 100m stardis ja katkestas, põhjuseks tagareis. Maicel võitis 8182 punktiga.

2015 NCAA – jäi Robi jaoks vahele – vigastus. Tegi Maicelile samal ajal kodus (Ameerikas) kooki. Maicel teenis koogi auga ära, võitis tulemusega 8356. Markus 7549 punktiga 10.
 
2016 NCAA – Lõpetas Robi võistluse 7934 punktiga, aga esimese päeva kõrguse järel möödusid ülejäänud kuus ala valuga võideldes. Hiljem selgus põhjus – vasaku jala mõranenud pindluu. Maicel oli kolmas 8294 punktiga.

2017 -  NCAA esimese päeva järel edestas Robi isikliku rekordi graafikut (8108) 80 punktiga, aga teine päev algas õnnetult, mis tähendab, et tõkete ajal oli pannud jala valesti maha ja pärast tõkkeid kinnitati sidemete venitus. Ühe hädise katse tegi veel ka  järgmisel alal kettas, kuid siis pakkis asjad kokku. Markus osales samuti, temalgi läks päris hästi kuni teivashüppe nullini.
_______________________________________________________________
 
Seega kolm osalemist, üks kord lõpuni, aga kõik korrad vigastusega. Kuidas nüüd?
Nüüd on NCAA stardis kolm näljast Eesti 10-võistlejat: Robi (Karl (Robert) Saluri), Juss (Johannes Erm) ja Rauno (Rauno Liitmäe), kes 24 startija seas püüavad anda endast parima.
Siin nad on, Rauno lipu taustal, oma eelmist koosvõistlemist lõpetamas.
Markus, Juss, Rauno ja Robi
Markus oleks võinud sama hästi kui peaaegu, et samuti pundis olla, aga jäi napilt joone alla ehk oli selle aasta tulemuste põhjal NCAA 10-võistlejate arvestuses 27. tulemusega, võistlema pääses 24.
Juss on enne starti eestlastest parima asetusega neljas, punktidega 8020 (isiklik). Robi viiendal positsioonil 7934 punkti ning Rauno 20. sel aastal kogutud 7524 punktise skooriga.
Algavad võistlused on Robi ja Jussi jaoks mitmes mõttes olulised ja erilised. Robi läheb viimast korda starti oma ülikooli (Georgia) eest, Juss 10-võistlejana Eugenes esimest. Mõlema eesmärgiks on lõpetada uute isiklike rekorditega ja lootusega, et rekorditulemused tulevad sellised, mis lubavad kaasa rääkida koha eest Berliini EM-ile.
Praegu on kindla koha EMil välja võistelnud Maicel. Pöörane mees, kelle üle on sel aastal olnud põhjust rõõmustada teava ja maani. Kui mõni arvab, et emal jäi Götzise jälgimine vahele, siis teadke, et see on sügavalt ekslik. Nägin Delfi abiga ära kõik Maicu etteasted. Rõõm tema üle on nii suur ja liigutav. Tundub, et üksi selliste hetkede pärast tasub vanaks elada. Eile sündinud pole ju saanud kaasa elada meistri sünnile koos tema kasvuraskustega. Vastupidada ja ikka edasi trügida, isegi siis, kui avalikkus on sind avalikult mutta tampinud - see nõuab selgroogu ja nüüd on ta tõestanud - selgroogu on.
Juss ja Robi närisid Götzise ajal koos küüsi Floridas. Loodame, et see mõjus neile inspireerivalt.
Igatahes on mõlemad tunnistanud, et hammas on verel, kehad nii korras nagu ühel 10-võistlejal olla saab (Robil väike vigur küünarnukiga, Jussil tembutab selg) ja nagu öeldud, isiklikele rekorditele alla jäävate tulemustega mehed rahule ei jää.
Pildi eest tänan Jussi ema Triinu! :)
Tänu suurele hulgale pöidlahoidjatele ja erilistele meestele endile, jäid Götzisest maha sellised märgid:
Maicel Uibo: 11,04; 7.57; 14.78; 2.12; 50,32; 14,66; 46.58; 5.30; 61.75; 4:27,54. – 8514 punkti 
Karel Tilga: 11,04; 7.33; 15.32; 2.09; 49,82; 15,25; 40.72; 4.70; 69.25; 4:46,34. –  8101 punkti
Maicel Uibo ja Karel Tilga Götzis 2018. Foto: FB/kergejõustik 
Igatahes on tulemused, mille poole püüelda ja millest üle püüelda nüüd silme ees. Robi sõnul on sel aastal oodata Eugene's ka normaalselt ilma, lubatakse sooja 23 - 24 kraadi. 
Eugene on valmis
Küsimusele, kas võistlustele vastu minnakse konkurentide või tiimina, vastasid mõlemad, et sel võistlusel tegutsetakse tiimina, üksteist toetades ja aidates, lootuses jätkata koostööga näiteks juba EMil.  
Eestlaste tiim on Eugenes päris korralik, sest juba nimetatutele lisaks hüppab Sander Moldau teivast (isiklik 5.39) ja Ksenia Safonova heidab vasarat (isiklik 62,35). Kseniaga, ütles Robi, on nad isegi ühe aasta samas klassis õppinud. Audenteses siis.
Nüüd tuleb Eestis magada ära üks korralik öö ja elada üle rahulik pave, et end uue öö hakul kella 22.30-st sättida Ameerika ajavööndisse. Tulemusi hakkame jälgima SIIT
Pöidlad sooja!

No comments:

Post a Comment