Total Pageviews

Friday, January 26, 2018

Robi ja Johannes Erm võistlevad Fayetevilles

Johannes, Petros ja Robi
Selle sisehooaja esimene ülesastumine seitsmevõistluses on kohe algamas.
Tegemist ei ole liiga olulise võistlusega, pigem selline soojendus hooajale, aga kuna kaks meie meest rivis ja neist üks veel kuidagi erilist hingele armas, siis muidugi ma vaatan ja elan kaasa. 

Johannese olukorra ja valmisoleku kohta pole luuret teinud, aga Robi kohta võin sissejuhatuseks öelda, et viimane nädal eriti trennile keskenduda ei olnud saanud, kuna nagu juba nädal tagasi märkisin, oli hankinud endale miski viirusepoja, mis sundis hoopis köhima.  Eile ütles, et vähemalt pole enam valus. Köhida, ma mõtlen. Kuidas vormile mõjus, ei tea, nagu ei tea tegelikult sedagi, milline see vorm enne köhima hakkamist oli. Üsna varsti saame numbrite pealt näha, millega meid sealt poolt üllatatakse või siis, kas meid ka üllatatakse. 

Seitsmevõistluse stardis Fayetevilles, Arkansase osariigis on kaheksa meest ja nagu juba öeldud, neist kaks eestlast ehk siis kaks Georgia Ülikooli sportlast. Sportlaste, võistluste ajakava ja tulemustega teen ise tutvust selle lehekülje vahendusel. Ootame-vaatame koos. Eesti aja järgi antakse start kell 20.50.

60 meetrit
Start antud ja jooks joostud.
Robi oli kiireim, aga mitte elu kiireim. Aeg 6.90. Arvestades, et isiklik on 6.78, siis on arenguruumi.
Johannes jäi kaheksa mehe konkurentsis esimesel alal ajaga 7.18 viiendaks. Aasta tagasi läbis ta sama distantsi 7.08, mis annab lootust järgmistel võistlustel temagi puhul paremat aega oodata. Aga tänasel soojendusvõistlusel on nii. 
Arkansase ülikooli võistleja Gabe Moor lõpetas Robi järel ajaga 7.02.
Punkte ma esimese alal järel muidu välja tooma ei hakkaks, aga praegu vaatasin, et ilus numbrimäng: Robil 918 punkti teenitud, Johannesel 819.

Kaugushüpe
Esimesed katsed on läbi. Esialgu ei midagi, mille pärast lakke hüpata.  Johannes-poiss tulemust kirja ei saanud, Robi hüppas 7.24.
Teisel katsel ületas esimeses ringis tulemuseta jäänud Gabe Moor ka 7 meetri joone - 7.17.
Johannes oli teisel katsel väga tubli, hüppe pikkuseks mõõdeti 7.39. Siin kohal on sobilik märkida, et ta isiklik kauguses on 7.43. Hakka või ise hüppama. Rõõmu pärast.
Robi parandas ka teisel katsel oma tulemust, jäi täpselt sentimeetriga Johannesele alla - 7.38.
Kolmas katse läks Johannesel jälle aia taha ja Robil täpselt samasse auku, kus eelmine ehk 2x7.38.
Teine ala ka seega kotis, alavõidu võtti Johannes senitmeetriga Robi ees, Gabe Moor jäi kolmandaks.

Kui punkte vaadata, siis käibki võistlus praegu kome nimetatud noormehe vahel. Teise ala järel veel sellises järjestuses:
1. Robi 1823
2. Gabriel 1729
3. Johannes 1727
Igatahes nagu alati, lõpeb seitsmevõistluse päev kõrgushüppega. Enne seda on madalhüppajatel võimalus oma skoori kindlustada kuuli tõugates.

Kuulitõuge
Algab kuul, laulud suul :). Eestlastel on oma vanad sõnad varaste lauljate kohta, aga kui hetkel on rõõmus meel, siis tuleb käia sellel teel.
Ja miks ta ei peaks rõõmus olema, kui Johannes, kes esimesena kuuli lendu lasi, lennutas selle kohe 13.19 meetri kaugusele. Kui minu andmebaas ei eksi, siis on see noormehe uus isiklik. Pärast teist katset enam kindlasti mitte, sest teisel katsel sai kuul veel suurema hoo ja maandus alles 13.51 peal! Kolmandalt katselt lisa ei tulnud, aga me pole ju seepärast pettunud.

Robi tõukas 13.73. Tema on isiklik veidi parem, täpsemalt 14.43. Teine katse oli selgi mehel korralikum - 14.04. Soojendusvõistluse jaoks pole paha. Vähemalt ema on rahul :). Kui uskuda tabeleid ja numbreid, siis Robi rohkem end kuuli peale ei kulutanud. Loodetavasti on kõik hästi ja võistlus jätkub.

Seis pärast kuulitõuget sai selline

Kuna publiku seast kuuldus küsimus või kõlas hõige, kuidas on seis Robi seni parima 7-võistluse graafikuga võrreldes, siis olgu ära öeldud, et seni parim tulemus sündis aasta tagasi Texases, kui ta kogus kokku 6051punkti (6.79/ 7.58/ 14.41/ 1.86/ 8.33/ 4.96/ 2.36.92) . Täna sellistesse kõrgustesse käimasolev võistlus kindlasti ei küüni.
Hetkel kaotus oma rekordseeriale - 112 silma. 

Kõrgushüpe
Küll seal Ameerikas ikka on need võistlused kaugelt kaejate (imelik sõna) jaoks mugavalt korraldatud. Kell pole veel südaöödki täis kui nad juba hüppavad.
Robi peaks alustama kõrguselt 1.78, Johannes 1.81 pealt ja siis niimoodi kolm sentimeetrit haaval üles poole liigutatakse, seni kuni lagi vastu tuleb. Mõnel tuleb rutem, mõne jaoks hiljem nagu ikka. Gabriel Moor näiteks alustab hüppamist 1.84 pealt. Algkõrgusi vaadates tundub, et Maiceli mõõtu hüppajaid selles pundis pole. Ja parem on, saab varem õhtule :).
Ah-jaa, üht-teist jõuan veel kirjutada enne kui latt meie omade jaoks sobivale kõrgusele nihutatakse. Nimelt kui võrrelda Robi ja pikakoivalise Ermi isiklikke rekordeid sel alal, siis kuni tänaseni siin suurt vahet ei olegi. Robil 1.89 ja Ermil 1.90 sisetingimustes hüpatuna. Kauaks see tõenäoliselt nii ei jää, aga ennustama mina ei hakka.
1.78 - Robi lendas üle.
1.81 - Johannes üle, Robi ka.
1.84 - Johannes jätab kõrguse vahele, Robi lükkab esimese katse maha, aga näe, kolmandal sai ikka üle.
1.87 - Erm üle, Robi teisel katsel samuti üle :)
1.90 - Erm üle, Robi kolmandal katsel ka üle!! Kas teate, mis see Robi jaoks tähendab???!!!! Esimest korda kõrguses 1.90 joone ületamist! Oi, ma olen tema pärast rõõmus. Lõpuks ometi see juhtus!!!!
1.93 - meie meeste jaoks see kõrgus enam ei alistunud.

Päeva kokkuvõte pole paha. Robi kogus 3268 punkti, vähendas tänu kõrguse üllatusele miinuseid oma rekordgraafikuga võrreldes 77-le silmale.
Johannesel punkte 3139. Tal pole meeste vahenditega vist veel võrdlust kuskilt võtta. Hakkame võrdlema järgmisest võistlusest alates.

Neid ridu kirjutades püsib Robi veel liidri kohal ja Johannes kolmandal, aga Moore alles hüppab ja hetkel tundub, et tal lage polegi. 2.02 juba üle. Kui ületab ka 2.05, siis tuhiseb Robist ka punktidega mööda. Juba praegu on ta püstitanud kõrguses oma isikliku. Jäi 2.02 peale pidama. Seega lõpetas Robi päeva napis eduseisus, mis homme, päeva esimese alaga ähvardab käest libiseda. Aga praegu see ei loe. Tänane seis jäi selline:
Robilt sain kiire kommentaari oma esimesele päevale:
"60 meetri jooksus vajusin ette, ei saanud püsti, sinna need sajandikud. Kauguses oli lihtsalt hooaja esimene hüppamine, vajab veel hüppamist. Kuulis oli tunne väga hea, lihtsalt kõik liigutused täna veel ei klappinud. Kõrguses hakkas lõpuks viskama, pärast 1.87 ületamisest oli tegelikult kõik ilusti. Hüpped nägid minu kohta täitsa head välja, isegi 1.93 peal."

Ema kontrollis üle, kuidas oli köhaga ja sai vastuseks, et isegi köhima ei ajanud.
Laupäeval peaks Eesti aja järgi end juba poole kaheksast õhtul lainele sättima, et näha, kuidas edasi.
 

2 comments:

  1. Iiris kas saaksid lisada ka, kui palju Robi on plussis või miinuses oma isikliku rekordi graafikust.

    ReplyDelete