Total Pageviews

Friday, March 10, 2017

Ameerika üliõpilaste meistrivõistlused - NCAA

College Station, Texas. Photo: Georgia Track&Field twitter
Nuiasin eile Robilt pilti, kas või väikest, kas või kohalikest puulatvadest, ehk midagigi, mis annaks meile ka aimu, kus võistluspaik asub, milline on ümbrus ja kuidas ennast seal tunneb. Ta ei lubanud midagi, ometi ma lootsin, et hommikul ärgates ehk leian miskit kuskilt. Ei leidnud. Vähemalt tema poolt saadetuna mitte. Leidsin nende kooli twitterist College Stationi staadioni pildi, kus kohe-kohe tuleb mitmevõistlejatel asuda starti, et läbida oma esimesed 60 meetrit. Imelik nimi sellel linnal - College Station, aga nii on. Tegemist on üsna väikese linnakesega, elanikke oli seal mõni aasta tagasi veidi üle 100 tuhande. Tegemist on ülikoolilinnaga (Texas A&M University) nagu seda on tegelikult ka Athens, kus Robi praegu õpib ja elab.

16 starti alustavat meest leiad eelmisest postitusest. Robi on oma hooaja parima tulemusega hetkel 10. positsioonil. Edetabelit juhib tema koolivend Devon Williams, kes on hooajal kogunud 6047 punkti, mis on ka tema 7-võistluse senine parim tulemus. Tänaseid tulemusi jälgin SIIT

60 MEETRIT
Robi ja Devon jooksevad koos teises stardis.
Uhhh! Robi jooksis hästi, peaaegu isikliku, ainult sajandik nõrgem - 6.79! Selle hooaja parim jooks sel distantsil. Eesti edetabelis on see kõigi aegade 7.-8. mehe jooks. 6. kohta hoiab ta ise eelmisel aastal samal ajal joostud tulemusega 6.78.
Devoni aeg täna 6.88
Üks mees, Tim Duckworth Kentucky Ülikoolist oli Robist isegi kiirem, tema aeg 6.77

KAUGUS
Kauguse esimene katse läks Robil vist metsa, pikkuseks mõõdeti ainult 6.86. Teine katse 7.38 lõhnab igatahes märksa paremini. Ja ei saa salata, et 7.58 on ikka juba üsna väga ilus hüppepikkus!
Devon esimesel katsel tulemust kirja ei saanud, teisel katsel see eest lendas kaugele - 7.68.
TIM D. hüppas seevastu kohe esimesel katsel  7.77! No tahaks näha, kas seda tulemust keegi täna ületada suudab. JA SUUTIS!!! Seda suutis Devon, kes hüppas 7.83. Us-ku-ma-tu! Aga siiski tuleb uskuda.

Kahe ala järel väike kokkuvõte. Seis on selline:
 
Robi edestab oma isiklikku rekordigraafikut hetkel 68 punktiga. Kui nüüd professionaalsetele kommentaatoritele püüda läheneda, siis tuleks veel lisada, et liigub 5900 ja enama punkti graafikus.

KUULITÕUGE
Oma senise rekordgraafiku sees tõukas Robi kuuli 14.43. Seega, kui tahaks eduseisu vähemalt hoida, siis teab küll, kui palju tõugata on vaja.
Esimene katse - Karl Saluril tagasihoidlik 13.84. Teisel katsel on oluliselt enam jumet - 14.41, kolmas katse ka üle 14 meetri, aga vähem - 14.15.
Lindon Victor tõukas sel alal margi ette - 15.71. Kes tõukab üle? Ise tõukab - 16.55!!.
Devoni pikimaks kuulitõukeks mõõdeti 14.11.
Tim Duckworth tõukas 13.09.

Robi on 66 punktiga ikka plussis, see tähendab, et liigub kenal kursil. Vähemalt seni, kuni same kokku lugeda ka kõrgushüppe eest jagatavad punktid.

Ja vaadake nüüd, kuhu trügis Lindon Victor 8. kohalt oma suurepärase kuulitõuke järel! Neljandaks otse varasema liidri järele. Kui neid kahe ala järel lahutas 213 punkti, siis pärast kolmandat ala ainult 1 punkt.

KÕRGUSHÜPE
No niii! Oodatud ja isegi.. ikkagi oodatud. Mitmevõistlus tähendab mitut võistlust, ja tuleb leppida, et nende sekka satub igal ühel mõni nõrgem ja mõni tugevam ala.
Robi alustas täna kõrguselt 1.77- üle, 1.80 - üle, 1.83 üle teisel katsel, 1.86 üle kolmandal! Ja nii jääb. Ei olnud täna veel ime sündimise päev. Saab varakult õhtule. Tänaseks punkti saagiks on 3345.  Robi püsib siiski 5900 punkti graafikus. Jätkame homme siit, kus täna pooleli jääb.

Devon ületas täna 1.95, Tim Duckworth aga koguni 2.16.
Robi on avapäeva järel neljandal kohal. Tema ette kerkis teine mees, kes kõrguses 2.16 ületas, see oli Jonathan Wells.
Sellise seisuga minnakse vastu uuele päevale:

TEINE PÄEV

Teine pave algas minu jaoks KUMUs väga kaunil emakeelepäeva kontserdil, aga hing ei anna rahu. Kuna vaheaeg tehti õigel ajal, siis on paslik jätkata siit, kus eile pooleli jäime.
Olgu öeldud, et Robi ütles, et tunneb end esimese päeva järel hästi ja ambitsioonid on suured. Mina toetan!

60 MEETRIT ÜLE TÕKETE
Joostud! Isiklikku ei sündinud, aga selle lähedane tulemus taas - 8.33.
Devon lendas hästi - 7.75
Teiste ajad leiad siit:

Puntiseis viie ala järel sai selline:

Nüüd on nii, et kellel jätkub kontsert, kellel võistlus...
Kontsert oli kaunis, pühendatud emakeelele ja kantud soovist selle kauniga keelega jätkata. Nii me teeme.

Vahepeal on olnud kauneid arenguid ka võistlusareenil. Robi ütles meie päeval, tema hommikul, et paneb suuri lootusi teibale, sihiga väljuda neist võistlustest 6000 punkti meeste sekka. Tuletame meelde, et senine isiklik teibas on eelmisel aastal hüpatud 4.95. Seega - julge soov, aga lase ta olla! Meest sõnast, härga sarvest! Hüpped alaku!

TEIVASHÜPE
Algkõrguseks võttis julge 4.56 ja kindlalt üle. Järgmise kõrguse jättis vahele. 4.76 - üle! Tundub, et mees tunneb ennast. 4.86 - ka üle, aga seekord alles kolmandal katsel. Uus kõrgus tähendaks uut isiklikku rekordit! JA SEE SÜNNIB!! 4.96 alistub teisel katsel, kas pole vahva! Nii seekord jääb. Punkte nüüd koos 5143, mis tähendab, et edestab isikliku rekordi graafikut koguni 140 silmaga.
Kuidas teistel?
Devon piirdus täna 4.76-ga. Samuti Lindon Victor.
Hästi lendasid Tim Duckworth, kes vormistas teibas 5.26-se hüppe ja Harrison Williams, kelle kontole kanti koguni 5.36 meetri kõrgune õhulend. Eks see kõik kajastu ka punktitabelis, millega minnakse vastu viimasele alale,  1000 meetri jooksule.

 
Robi punktiseis enne jooksu on selline, et ta ei pruugi isegi uut isiklikku joosta 1000 meetri läbimisel. 6000 punkti tuleks kokku, kui suudaks joosta 2.41,30. Isiklik on sel alal 2.39,77. Kui esimene eesmärk on punktid, siis, mis koha see võiks anda, kui tugevad jooksumehed on kaasvõistlejad ja kui näljased tänaste kohtade järele?
Meeste 1000meetri aegu vaadates tundub, et Robil ei tohiks olla probleeme lõpuks ka kolmandat kohta püüda ja Devon Williams võib endale juba kulla kaela riputada, kui ülejäänud mehed ei näita oma jooksuaegades ootamatut arenguhüpet. Või siis olen ma ise asjadest ette hüpanud. Ootame veidi veel ja siis vaatame.

1000 MEETRIT
Ma ei suuda uskuda oma silmi!! Seda jooksu tahaks näha. Aeg Robil 2.36,92 ja punkte 6051 ning kolmas koht!
Devoni aeg 2.41,26, mis on ka tema jaoks uus isiklik nagu ka kogunenud punktisumma 6177, mis andis neil võistlustel esikoha.

Kõikide meeste järjestus punktide põhjal sai selline:

Neilt võistlustelt väljus Robi kolme isikliku rekordiga: teivas 4.96, 1000m - 2.36,92 ja punktisumma 6051.
Et aru saada, mis väärtus sel punktiskooril on, siis olgu öeldud, et Eesti kõigi aegade edetabelis tõuseb ta nüüd 7. kohale otse klassi- ja koolivenna Maicel Uibo ette, kes on seni viimane ja nüüd 8. Eesti mees, kes mahub 6000 punkti ja enam kogunud meeste sekka. Maceli saagiks on 6044. Indrek Kaseorg on Robi ees 6055 punktiga. Kristjan Rahnu 6062, Andrei Nazarov 6098. Andres Raja on kokku saanud 6114. Eesti parimad 7-võistluses on olnud Mikk Pahapill 6362 ja muidugi Erki Nool 6374 punktiga.

Enne Robi enda kokkuvõtet julgen ise öelda, et pärast kõrgushüpet on alati tunne veidi nadi, kuigi tean, et kõrgusega ei lõppe veel ei seitsme- ega ka kümnevõistlus. Sa tõestasid seda jälle, hüpates taas kord üle oma varju. Vähemalt minu arvates. Oleme kõik uhked ja õnnelikud!
 

No comments:

Post a Comment