Total Pageviews

Wednesday, June 7, 2017

Ameerika üliõpilaste meistrivõistlused - NCAA Eugene 7.- 8.juuni

"Kas närv on sees?", küsisime äsja Robilt. "Nop," vastas ta ja lisas, et tahaks juba ära teha. Ära tegemiseni tuleb kannata veel praegusest hetkest vähemalt kolm tundi ja siis läheb lahti - algab Ameerika ülikoolidevaheline tähtsaim jõuproov kergejõustikus - NCAA, võistluspaik on Eugene's.
 
Robi asub seal juba kolmat korda starti. Esimene kord piirduski stardiga, teinekord lõpetas pindluu murruga. Ma väga loodan, et seekord lõpetab ja lõpetab tervena. Kuidas läheb, see selgub meie ajaarvamise järgi reede varahommikuks.  
 
Meil on Eugenega ajavahe 10 tundi. See on Eesti emade surm või kui mitte just surm, siis tubli proovilepanek igal juhul.
 
Eesti emade ütlen seepärast, et ega Robi siis ometi üksi hakka rabelema. Markus ikka ka. Peale nende veel 22 välishoojala paremaid tulemusi näidanud 10-võistlejat Ameerikamaa ülikoolidest. Kõikide osalejate senine paremusjärjestus võistlustel kogutud punktisummade on selline:
 
 
Robi e ameeriklaste Saluri Karla on selle hooaja tulemuse alusel 5. ja Markus 10. positsioonil. Nagu kirjutatud, varsti näeme, kes lööb keda! Selles olen kindel, et nalja sinna tegema ei mindud.
 
Karl Robert ja Markus enne tähtsat jõuproovi

Võistluste eeldatavad favoriidid on Lindon Victor ja Devon Williams, kuid oma parimat lähevad näitama kõik, seega nagu öeldud, uus järjekord selgub pärast võistlust.
 
Tänase esimese ala, 100m start antakse meie aja järgi kell 22.30. Robi on üles antud esimeses, Markus teises jooksus. Ilm pidi täna  olema hea, sooja 23 - 24 kraadi, kergelt pilves, aga vihmata. Tulemusi hakkan jälgima SIIT.

Robi senises parimas 10-võistluses, kus ta kogus 8108 punkti, olid tulemused sellised: 10.66/ 7.42/ 14.29/ 1.85/ 48.34/ 15.09/ 43.80/ 4.95/ 57.99/ 4.27,43.
Isiklike rekordite põhjal võiks oodata kiiremat jooksu 100 ja 400m distantsil ja pikemat kuulitõuget. Kõrguses illusioone ei loo, kauguses vaatame kuidas läheb. See käib siis tänase öö kohta.

Markusel senise parima 10-võistluse sees  kogutud 7720 punkti tulid kokku selliste tulemuste pealt: 10.75; 7.16; 14.18; 1.90; 48.36; 14.91; 35.89; 4.50; 59.03; 4.39,85.
See võistlus oli alles kuu aega tagasi, loodan, et särtsu ja võhma on veel alles. Varsti alustavad.

100 MEETRIT
Esimest korda õnnestus meil välja võluda ka pilt e ülekanne võistlusest, mis muudab jälgimise olulisemalt huvitavamaks. Robi on esimeses stardis, on pika dressi seljast heitnud, liigub korraks eemale. Põhjusega, sest vaja oli vahetada mõned laused Markusega. Tuleb tagasi ja hakatakse startijaid tutvustama. Lindon on teisel rajal, Devon 5. ja Robi 7. rada. Läheb lahti!
Ja nüüd ei saanudki aru, kes see võitis, telekast tundus nagu Robi, aga ei, oli kolmas, aeg 10.58!
Devon oli neljas 10.65 ajaga. Kiireim mees oli Tim Tuckworth.
 
Markus on valmis nüüd, 8. rada ja läheb! Jookseb kogu hingest, lõpetavad mu silma jaoks üsna korraga, aeg täna 10.83.
Mis me siis nüüd oskame öelda. Robi jooksis jälle nagu tuul, seekord isegi õrnas vastutuules -0,1. Markust aitas sama õrn tuul takka, aga oleks võinud veidi kõvemini puhuda. Kiired mehed siiski mõlemad. Emad on uhked!

KAUGUSHÜPE
Robi hüppab esimesse, Markus teise liivakasti.
Markuse esimese hüppe pikkuseks 6.92.
Robi jõuab pilti ja me näeme, kuidas ta lendab. Mitte liiga kaugele. Raputab ise pead, pole rahul, aga tulemus on kirjas - 7.20.
Esimese hüppevooru lõpetab pikima hüppega Devon Williams, kelle hüppepikkuseks mõõdeti 7.31. Soojendushüpped, usun, olid need.

Ja nii oli. Teisel katsel hakkasid mehed tegelikku hüppevormi näitama. Robi ka. Ma ei uskunud oma silmi, mees lendas ja lendas ja siis kui maandus, siis oli teise´katse järel ka ise rõõmus. Pikkuseks Robil 7.55!!, mis on ühtlasi ta isiklik sel alal. Meelis Siimson kommenteeris kõrvalt, et Robi hüppas end selle hüppega ühtlasi ka kauguses Eesti hooaja edetabeli liidriks, võttis temalt selle positisooni ühe sentimeetriga :). Hooaja liider on Robi ka 100 meetriga.
Devon lendas veel kaugemale - 7.64 ja ka Markus parandas oma tulemust, lendas nüüd 7.03.

No see kaugus ajas küll praegu igasuguse une ära. Kolmandatel katsetel hüppas MARKUS 7.41, ROBI parandas isiklikku veelgi ja hüppas 7.60!!!, Devon koguni 7.73.

Seis kahe ala järel selline:
Üks reaalsetest konkurentidest kõrgetele kohtadele, Tim Duckworth sai kauguses nulli,mis tähendab, et tema on seekord mängust väljas. Kahju.

Robi ekraanil nähtav punktisumma ütleb meile seda, et isikliku rekordi graafikut edestab ta 63 silmaga, aga me ju teame, et see kõik on alles algus. Ilus algus.
Markus on tänu heale kauguse tulemusele oma rekordgraafikut edestamas hetkel 43 punktiga.

KUULITÕUGE
Siin ei ole hoo ega hoobi vahet. Juba kuulid lendavad. Robil esimene katse 13.93, sama Devonil. Lindon näitas kuulis kohe, mis ta suudab - 15.23. Markus tõukas esimesel katsel 13.86.

Robi parandab teisel katsel tulemust ja saab kirja 14.22, kolmas katse läheb metsa.
Devon tõukab 14.13 ja see tulemus talle täna jääb.
Markus teeb parima soorituse kolmandal katsel - 14.05

Punktiseis kolme ala järel ka teada. Robil 2658 punkti, edestab isiklikku rekordigraafikut 59 silmaga.
Markusel punkte kolme alaga 2543 ja on samuti plussis 35 silmaga.

 Nüüd on seis selline, et kui moos poleks pliidil valmimas ega tahaks purki panemist, siis hetkel keeraks magama. Kõrgushüppe tulemust võiks ju hommikul ka piiluda, aga näe! Moos ootab purki panemist ja järgmine ala algust juba varsti!

KÕRGUSHÜPE
Ülekannet enam ei ole, on ainult tulemuste tabelid ja sealt oli näha, et Robi alustas hüppamist kõrgusel 1.77, mille ületas teisel, 1.80 esimesel, 1.83 teisel, 1.86 teisel. edasi enam ei õnnestunud. Ikka omas elemendis. Tubli poiss. Ma ei suudaks niigi palju hüpata. Tegelikult ma ei suuda isegi hundiratast korralikult teha :(. Harjutan. Ükskord ehk saan hakkama ja ükskord ehk saab Robi ka.
Punkte nelja alaga 3337, mis tähendab 68 pluspunkti rekordgraafikule.

Markus sai avakõrgusest 1.83 naksust jagu, 1.86 samuti. 1.89 alistus teisel katsel, sama 1.92 peal ja nii täna jäi. Punkte koos 3274. Plussis on temagi.

400 MEETRIT
Nüüd tuleb tõde tunnistada ja  kinnitada - jah, tegin väikese unepausi küll, aga ainult selleks,et 400 meetri jaoks jälle virge olla. Ja tasus olemist. Robi,kes sai pärast kõrgushüpet teistest kauem jalga puhata, jooksis hästi. Tegelikult sama hästi jooksis ka Markus. Mõlemad mehed peaaegu et kordasid enda kuu tagasi joostud isiklikke sel alal:
Robi aeg 47,98 ja Markusel 48,70.  Ainult Robi ise ongi 400 meetrit eestlastest sel hooajal kiiremini jooksnud. Punkte tuli juurde robinal ja päev lõpetatakse või meie oma alustatakse sellises seisus:


Robi edestab isiklikku rekordigraafikut 85 ja Markus 36 punktiga. Pole paha või mis!
Seda edu oli vaja juba üksi selleks, et vastu pidada järgmise päeva prognoositavalt kehvemates ilmaoludes. Kui lugejate seas on fänne, siis tuleb järgnveval ööl ka veel pöidlaid hoida.

Robi ise ütles oma päeva kohta kaugelt Ameerikast, et jäi üldiselt rahule. "400 meetrit oleks kindlasti paremini tahtnud. Tundus nagu oleks kogu aeg olnud vastutuul, muidu oli OK!"


 

5 comments:

  1. Õhtust. Kas keegi jagaks live streami linki?

    ReplyDelete
  2. Kahjuks ei saa jagada linki, sest sellist otselinki ei ole. Üle kannab ESPN3. Proovige, kas suudate sinna sisse muukida.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete